De keuze voor Texel
Twintig jaar geleden kwam ik voor het eerst op Texel. Ik werd gegrepen door de ruimte, de rust, het bijzondere licht en de mooie natuur. Sindsdien ben ik minimaal twee keer per jaar voor een kort of lang verblijf op het eiland te vinden. Uiteraard is er in de loop van de tijd het een en ander veranderd, maar het ademt nog steeds die rust, die ruimte en dat licht.
Uit ervaring kan ik zeggen dat Texel bij uitstek een fijne vakantiebestemming is. Zeker ook voor mensen met geheugenproblemen. Het is relatief klein en daardoor overzichtelijk; ‘alles’ is dichtbij. Je bent omgeven door de natuur, er is geen haast en er heerst een gemoedelijke gastvrije sfeer. Het eiland biedt een verscheidenheid aan landschappen, het heeft pittoreske dorpjes en diverse mogelijkheden om je ook bij minder weer te vermaken. Het herbergt veel historie en bruist van de lokale activiteiten. En zeker niet onbelangrijk: je bent er zo!
Nederland in het klein
Texel wordt ook wel Nederland in het klein genoemd. Alle Nederlandse landschapstypen zijn op het eiland aanwezig: Lange stranden, uitgestrekte duingebieden, bos, heide, polders, diverse dorpen en dat alles omzoomd door de Noordzee en de Waddenzee.
Uniek zijn de flora en fauna, de fascinerende wisselende luchten, het bijzondere eilandlicht en uiteraard de vele vogels op het eiland.
Weetjes over Texel
– Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en heeft sinds 1415 als enig eiland stadsrechten
– Lengte Texel: 25 km, breedte Texel: 9 km, lengte strand: 30 km
– Middelen van bestaan: landbouw, veeteelt, toerisme, visserij, bloembollen- en aardappelteelt
– Texel is goed bereikbaar: 60 minuten rijden van Amsterdam en 20 minuten varen
– Aantal inwoners: 13.582 (januari 2016), aantal schapen: ca. 9.000, aantal lammetjes in het voorjaar: ca. 17.000
– Bij de bouw van de vuurtoren in 1864, lag deze 3 km van zee. Door landafslag is dit nu hooguit 500 meter!
Huisarts op Texel
Op Texel zijn vijf huisartsenpraktijken; vier in Den Burg en één in De Cocksdorp. Na telefonisch contact zijn deze tijdens kantooruren te bezoeken. Voor spoedeisende hulp kunt u buiten kantooruren terecht bij de Centrale Huisartsenpost.
Apotheek op Texel
De apotheek bevindt zich in Den Burg en is van maandag t/m zondag op gezette tijden geopend. Voor spoedgevallen buiten de openingstijden alleen met een recept van de dienstdoende arts.
Ambulance op Texel
Vervoer naar het ziekenhuis in Den Helder is dag en nacht gegarandeerd. De TESO boot zal wachten met vertrek van Texel als er een ambulance onderweg is. Door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten en TESO duurt het ziekenvervoer niet langer dan in de rest van Nederland. Voor spoedeisende hulp ’s nachts wordt een extra boot ingezet.
Ontstaan en groei van Texel
Texel is vanaf 1170 een eiland. Door de zogenoemde Allerheiligenvloed in dat jaar, is het los gekomen van het vaste land. Ten noorden van het toenmalige eiland Texel lag ’t eilandje Eyerland dat voornamelijk uit duinen bestond. In 1650 werden ze met elkaar verbonden door een zanddijk. Tussen de twee delen bevond zich vooral kweldergebied. Vanaf 1835 is men o.l.v. Nicolas Joseph De Cock begonnen om dit in te polderen. Het eerste dorp dat in 1836 gesticht werd in de nieuwe polder, is naar hem vernoemd.
Stadsrechten en de VOC
In 1415 verkreeg Texel stadsrechten van graaf Willem VI van Holland. Dit zorgde voor een grote zelfstandigheid met tot gevolg meer inkomsten en mogelijkheden voor de eilandbewoners.
Een hoogtepunt beleefde Texel in de 17e en 18e eeuw, toen de handelsschepen van de VOC zich op de Reede van Texel lieten bevoorraden voor hun lange reizen.
Tweede wereldoorlog en Texel
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Texel in gebruik voor de Duitse kustverdediging (Atlantikwall) met een bezetting van ongeveer 400 Duitsers en minstens zoveel krijgsgevangenen. Vijf jaar lang had Texel relatief weinig hinder ondervonden van de bezetting. Dit veranderde aan het einde van de oorlog, toen de krijgsgevangenen op het eiland, het 822e Georgische Bataljon, in opstand kwamen tegen de Duitse bezetters. Uiteindelijk zijn in deze ‘Russenoorlog’, 565 Georgiërs, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers om het leven gekomen. De schade aan bezittingen op Texel was zeer groot. Pas op 20 mei 1945 is Texel bevrijd.
Meer over Texel